fbpx
Doctor neurolog Dumitrache Madalina Daniela

Stimularea Magnetică Transcraniană

Aparat pentru stimulare magnetica transcraniana
Neuron

Ce este stimularea magnetică transcraniană?

Stimularea magnetică transcraniană (TMS) este o metodă de tratament simplă, neinvazivă, nedureroasă ce constă în introducerea țintită a unui fascicul de curent electric in cortex (creier), prin intermediul unui câmp magnetic generat de o bobină, ce pătrunde prin materiale, scalp, os și meninge și care, în funcție de parametrii câmpului aplicat modulează (stimulează sau inhibă) activitatea cerebrală, atât pe zona stimulată (de sub bobină) cât și la distantă.

În ce afecțiuni este folosită?

 Ca și metodă  de tratament, TMS este folosită în tratarea afecțiunilor psihiatrice cum sunt depresia, tulburarea obsesiv compulsiva (nivel de evidenta 1a), adicțiile sau schizofrenia-simptomatologia negativa (împreună  cu tratamentul medicamentos) și în afecțiuni neurologice, cum sunt recuperarea motorie sau a tulburării de limbaj post AVC (subacut sau cronic), durerea neuropată (nivel de evidenta b), fibromialgia, boala Parkinson, migrena, tinitus (nivel de evidenta c), boala Alzheimer, etc.

În ce consta procedura TMS?

După evaluarea pacientului de către medicul neurolog (pacienții cu afecțiuni psihiatrice necesita evaluare psihiatrica și psihologica în prealabil) și completarea unui chestionar, pacientului, aflat într-o poziție comoda pe un scaun de tratament, îi va fi plasată o bobina la mică distantă de scalp și medicul va efectua câteva măsurători pentru a putea stabili parametrii de stimulare. După stabilirea parametrilor de stimulare (care sunt individuali și în funcție de excitabilitatea scoarței cerebrale) se trece la aplicarea protocolului (individualizat în funcție de afecțiune). Măsurătorile inițiale se pot repeta pe parcursul tratamentului.

Efectele tratamentului pot apărea uneori de la prima ședința dar în mod normal sunt așteptate după a cincea ședința.

Cum funcționează?

Prin introducerea unui fascicul electric (cu ajutorul câmpului magnetic) la nivelul scoarței cerebrale (mai precis pe neuronii perpendiculari pe scoarța cerebrală) se produce o depolarizare a membranei celulare a acestor neuroni care se propaga atât în vecinătate cât și în profunzime în funcție de circuitele neuronale vizate. De aici efectele atât locale cât și la distanță. Stimularea acestor neuroni are mai multe efecte:

Stimulare Magnetica transcraniana

Contraindicații

Absolute

Prezenta de dispozitive (implante cohleare, peace-maker, pompa pentru administrare medicamente, etc) sau  șuruburi, placi, etc, implantate la mai puțin de 40 de cm de locul de stimulare.

Relative

Crize de PC (pierderea conștientei) sau de epilepsie (pentru protocoalele excitatorii, nu si cele inhibitorii), leziuni cerebrale (depinde de loc, vechime și tip), administrarea unor medicamente, alcoolism sau alte adicții.

De aceea fiecare pacient va fi examinat de către medicul care aplică protocolul și va completa un chestionar.

Reacții adverse

Posibile: Parestezii și/sau contracții la nivelul musculaturii fetei – încetează în momentul opririi stimulării
Rare: Cefalee (durere de cap) – poate persista pana la 24 de ore, se pot administra AINS (antiinflamatoare nonsteroidine) sau paracetamol.
Foarte rare: Criza de PC (pierderea conștientei)
Stimularea magnetica transcraniana (TMS)
BIBLIOGRAFIE