fbpx
Doctor neurolog Dumitrache Madalina Daniela

Stimularea Electrică Transcraniană

Stimularea electrica transcraniana
Neuron

Ce este stimularea electrică transcraniană (TDCS)

Stimularea electrică transcraniană este o metodă de tratament simplă, neinvazivă, nedureroasă ce constă în plasarea a doi electrozi (anod și catod), la nivelul scalpului (pe cap), prin care trece un curent electric de intensitate scăzută (1ma-2ma), ce modulează activitatea cerebrală (o inhibă sau o stimulează) între cei doi electrozi.

În ce afecțiuni este folosită

Ca și metodă de tratament TDCS este folosită în tratarea afecțiunilor psihiatrice cum sunt depresia (nivel de evidență 1a), adicțiile sau schizofrenia (împreună sau nu cu tratamentul medicamentos) și în afecțiuni neurologice, cum sunt recuperarea motorie sau a tulburării de limbaj post AVC (subacut sau cronic), durerea neuropată, fibromialgia, boala Parkinson, migrena (nivel de evidenta b) sau tinitus (țiuitul urechilor), recuperarea mirosului post infecție SARS CoV2, ataxia, etc.

În ce constă procedura de stimulare electrică transcraniană

La nivelul scalpului se plasează doi electrozi de silicon în săculeți de burete înmuiați în soluție salină sau gel conductor pe bază de apă (precum cel folosit pentru EKG sau ecografie). Zona unde se plasează electrozii este diferită în funcție de fiecare protocol în parte. Prin cei doi electrozi se livrează un curent electric de intensitate foarte mică (1ma-2ma) timp de 10-40 de minute/ședința. Numărul de ședințe și intervalul de timp dintre ele, timpul de aplicare, intensitatea curentului  și mărimea electrozilor difera de la un caz la altul și în funcție de fiecare protocol aplicat în parte.

În recuperarea post accident vascular, în timpul efectuării tratamentului se efectuează și exerciții de kinetoterapie. Efectuarea kinetoterapiei specifice în timpul stimulării electrice transcraniene duce la o recuperare rapidă a funcției motorii (în unele cazuri, în 10 ședințe se ajunge la o recuperare a funcției motorii care în mod normal apare după 3-6 luni de la apariția accidentului vascular – în cazul pacientului cu accident vascular subacut).

Cum funcționează?

Efectele stimulării electrice transcraniene au fost testate prin multiple studii folosindu-se EMG, RMN funcțional, Spectroscopie etc, descoperindu-se astfel mecanismele de acțiune și efectele pe termen lung și scut. Efectul direct al aplicării unui câmp electric de intensitate scăzută (1-2ma pana la maxim 4ma) la nivelul scalpului duce la modificarea potențialului de repaus al membranei celulei nervoase (neuron). Mai exact stimularea anodica duce la depolarizare membranară (creste excitabilitatea corticală) pe când cea catodică duce la hiperpolarizarea membranară (scade excitabilitatea = efect inhibitor). Acest efect depinde atât de orientarea câmpului electric cât și de orientarea neuronilor asupra cărora acționează câmpul electric.

Efectele indirecte sunt multiple. În primul rând, când crește excitabilitatea zonei stimulate, crește secundar și fluxul sangvin local, producându-se astfel efecte metabolice multiple la nivelul celulelor stimulate, primul și cel mai important fiind creșterea plasticității cerebrale.

Chiar dacă câmpul electric aplicat nu modifică direct transmiterea sinaptică, s-a demonstrat că secreția dopaminergică, gaba-ergică , serotoninergică este modificată secundar creșterii excitabilității sau inhibiției cerebrale (mecanism asemănător cu al medicamentelor).

Efectul în timp este direct proporțional cu timpul de stimulare și crește în medie geometrică. Astfel, după 10 ședințe a 30 de minute efectul durează 2-3 pana la 6 luni.

AVC subacut sau cronic
Recuperare AVC

Contraindicații

  • Purtătorii de stent, peace-maker sau alte dispozitive/implanturi (excepție cele dentare), nu pot efectua procedura.
  • Epilepsia și crizele epileptice (excepție: protocoalele speciale pentru epilepsie).

Reacții adverse

Acestea sunt rar întâlnite. Cele mai frecvente sunt senzațiile de mâncărime, înțepătura sau arsură la nivelul pielii unde sunt aplicați electrozii. De obicei dispar în câteva ore. Mai pot apărea cefalee (care se remite spontan sau la administrare de paracetamol) sau senzație de amețeală sau scădere a capacității de concentrare. Toate reacțiile descrise sunt de scurtă durată și se remit spontan.

Pregătirea înaintea aplicării procedurii

Deoarece electrozii sunt aplicați pe scalp, pielea trebuie să fie curată. Sebumul sau alte produse (creme, geluri, fixativ etc) cresc rezistența electrică la nivelul pielii.
BIBLIOGRAFIE