fbpx
Doctor neurolog Dumitrache Madalina Daniela

Ozonoterapia

Ce este ozonoterapia?

Ozonoterapia este o metodă de tratament alternativă și adjuvantă ce constă în administrarea unui amestec de gaz Ozon/Oxigen în proporții bine stabilite pe mai multe căi (subcutanat, intramuscular, intra-articular, intravenos, intrarectal, intravaginal) în funcție de afecțiune și în concordanță cu protocoale bine stabilite pentru fiecare afecțiune în parte.
Mecanismele de acțiune ale ozonului au fost explicate pe larg de-a lungul timpului în multe cărți și lucrări științifice.

Dr. Renate Viebahn – “Procesul biochimic fundamental în terapia cu ozon” – Prima carte publicată în 1985 despre farmacologia ozonului

De asemenea au fost făcute și publicate peste 2000 de studii clinice în ceea ce privește efectul terapeutic al ozonului în diverse afecțiuni

Scurt istoric al ozonoterapiei ca și metoda de tratament

1839 – 1840

În anii 1839 – 1840 chimistul de origine germană Christian Friedrich Schönbein este primul om care descoperă, izolează și denumește gazul ca fiind Ozon.

1886

Este patentat primul generator de uz medical de către Nikola Tesla, urmând ca în 1900 acesta să înființeze compania Tesla Ozon Co.

1904

„Utilizarea medicală a hidrozonului (apa ozonificată) și glicozonului (ulei de măsline ozonificat)” de Charles Marchand (un chimist din New York) apare în ediția a 19-a. Cartea există în Biblioteca Congresului cu ștampila de aprobare din partea US Surgeon General. Această utilizare activă și eficientă a ozonului terapeutic precede înființarea FDA în 1906.

1914 – 1918

Ozonul este folosit intens în timpul Primului Război Mondial pentru tratarea plăgilor, a cangrenelor și pentru combaterea efectelor gazelor otrăvitoare.

1929

Cartea numită „Ozonul și acțiunea sa terapeutică” este publicată în Statele Unite și cuprinde lista a 114 boli și cum pot fi tratate acestea cu ozon. Cei 40 de autori au fost șefii tuturor spitalelor americane.

1957

Dr. J. Hansler patentează un generator de ozon care a constituit baza expansiunii germane în terapia cu ozon în ultimii 40 de ani. Astăzi peste 8000 de medici germani folosesc terapia cu ozon în practica lor de zi cu zi.

1971

Dr. Hans Wolff și Prof. Dr. Siegfried Rilling au fondat Societatea medicală de terapie cu ozon.

1977

Dr. Renate Viebahn-Hansler a oferit o imagine de ansamblu a acțiunii biologice a ozonului.

1987

Dr. Siegfried Rilling și Dr. Renate Viebahn-Hansler au colaborat la publicarea textului medical "Utilizarea ozonului in medicina" care este considerat standard în terapia cu ozon.

2010

Declaratia de la Madrid – semnată de 38 de asociații naționale și internaționale, tradusă în 12 limbi, este documentul oficial al ozonoterapiei, ghidul medical al tratamentului cu ozon.

Ozonoterapia este un tratament ADJUDVANT în multe afecțiuni.

Indicații

Ozonoterapia fiind o metodă de tratament ce țintește anumite mecanisme celulare care sunt comune pentru diverse afecțiuni are aplicabilitate în multe boli.

Aplicabilitatea administrării amestecului O2/O3 este în directă legătură cu efectul ozonului în organism.

În funcție de concentrație și mod de administrare ozonul are următoarele efecte:

Ozonoterapia

Ozonoterapia se poate aplica în

Terapia cu ozon nu este un panaceu; are indicații precise în care se obține un succes terapeutic bun, alte indicații în care succesul său este mediu și altele în care este inutil

Contraindicații

Ozonoterapie - Autohemoterapie

Căi de administrare a ozonoterapiei

Sistemice
Locale