fbpx
Doctor neurolog Dumitrache Madalina Daniela

Bandajarea Neuromusculară

Metodă nouă de tratament – kinesiotapping

Bandajare neuromusculara
Neuron

Ce este bandajarea neuromusculară?

Bandajarea neuromusculară este o tehnică folosită atât individual, cât și complementar altor terapii, care susține și stabilizează mușchii și articulațiile și este concepută să faciliteze vindecarea naturală a organismului, fără a limita mișcarea sau flexibilitatea corpului.

Conceptul medical de bandajare neuromusculară are la origine metoda Kinesio Taping, care îşi are bazele în Asia (Japonia şi Corea), încă din anii 1970.

Folosirea benzilor de taping reprezintă o tehnică relativ nouă de fizioterapie în România, dar brevetată de către dr. Kase Kenzo din Japonia. Deși a început prin a fi folosită doar în competițiile sportive, dovedind o eficiență crescută a intrat treptat și in atenția medicilor de recuperare și a specialiștilor fizio-kinetoterapeuți, pentru o gama largă de patologii.

Principiile preluate din chiropractică şi kinetoterapie au dat naştere dezvoltării unor noi metode, bazate pe ideea că mişcarea şi activitatea musculară sunt esenţiale pentru a menţine sau a reface starea de sănătate a persoanei.

Conceptul din spatele acestei teorii spune că muşchii nu sunt necesari numai pentru mişcare, ci şi pentru a determina procese precum circulaţia sanguină, circulaţia limfatică şi temperatura corpului. Dacă muşchii nu funcţionează corect, aceasta poate duce la o serie de neplăceri şi tulburări.

Pornind de la acest concept, a fost dezvoltată o bandă ce nu limitează mişcarea şi care activează procesul de vindecare propriu al corpului. Majoritatea aplicărilor se folosesc de elasticitatea benzii în raport cu elasticitatea pielii. Datorită acestui efect, se crează mai mult spațiu în zona subcutanată, unde sunt localizați diferiți receptori și diferite vase sangvine și limfatice. Efectul de “ridicare” al benzii pe piele îmbunătățește circulația sangvină și drenajul limfatic – astfel, se stimulează deschiderea vaselor limfatice, iar presiunea asupra receptorilor durerii se reduce.

Proprietățile benzii pentru kinesiotapping

 • Banda utilizată este o bandă elastică din bumbac și este prevazută cu un strat de adeziv hipoalergenic, care permite pielii să respire după aplicare.
 • Banda poate fi purtată o perioadă de timp foarte mare, fără a produce iritații ale pielii.
 • Banda poate fi întinsă până la 140%, comparabilă cu elasticitatea pielii.
 • Greutatea și grosimea benzii sunt similare cu cele ale pielii.
 • Banda se aplică întotdeauna pe lungime, deoarece poate fi întinsă doar pe lungime.
 • Banda se lipește numai o singură dată. Dacă este deteriorată la aplicare, trebuie folosită alta nouă.
 • Banda este rezistentă la apa și poate fi purtată pe timpul dușului, iar în funcție de calitatea benzii folosite, poate fi purtată chiar în timpul înnotului sau băilor prelungite.
Banda pentru kinesiotapping

Efectele tratamentului kinesiotapping

În urma traumatizării țesutului, organismul raspunde cu o reacție inflamatorie. Se produce astfel o tumefiere locală, crescând presiunea în țesuturile învecinate. Această creștere a presiunii întrerupe circulația sanguină și drenajul limfatic, iar presiunea de pe receptorii pentru percepția durerii creste și mai mult. De aici rezultă durerea.

Prin aplicarea benzii, are loc o ridicare a pielii, ce reduce rapid presiunea, permițând drenajului limfatic și circulației sanguine să revină la normal.

În conceptul kinesiotapping (bandajare neuromusculară) este susţinută mişcarea fiziologică – astfel se activează procesul de autovindecare a corpului. Cu alte cuvinte, bandajarea facilitează exact aceleaşi procese pe care le-ar facilita şi organismul în condiţii optime. La scurt timp după ce a început dezvoltarea acestei metode, a devenit evident faptul că sfera de aplicare este mult mai amplă decât simpla tratare a muşchilor

Utilizând diferite tehnici, pot fi influenţate în mod vizibil diverse ţesuturi. Efectele ce pot fi obţinute sunt:

 •   Ameliorarea durerii
 •   Îmbunătăţirea funcţiei musculare prin reglarea tonusului muscular
 •   Susţinerea funcţiei articulare prin:
  1. creşterea stabilităţii
  2. stimulare neuromusculară proprioceptivă
  3. influenţarea poziţiei articulaţiilor
  4. influenţarea direcţiei mişcării
 • Neutralizarea congestiei circulaţiei sanguine şi favorizarea drenajului limfatic
 • Influenţarea neuroeflectorilor